Porció del plànol de la Creu Alta de Sabadell del 1916, on s'assenyala amb àrea de color groc el Camp d'en Gorina, en el qual hi va aterrar en Manuel Colomer amb el seu biplà TH-3 la tarda del 12 d'octubre del 1919.
 

Fotografia que en primer pla mostra a la dreta la famosa Torre de les Aigües, o, La Torra de l'Aigua, i a l'esquerra l'edifici que fou l'antiga Acadèmia de la Guàrdia Civil, al fons de la foto i a la part alta, s'hi ha assenyalat amb color blau la zona on hi havia el Camp del Gorina.

Original: Arxiu Històric de Sabadell.


Autor: Ferran Abad Ribera, de l'arxiu Rafel Abad.
Imatge també trobada en els arxius AHS i UES.
Fotografia presa des del biplà Aviatick pilotat per en Josep Canudas el 1925

     Sobre el plànol de Sabadell del 1916, amb color groc s'hi ha assenyalat l'àrea que aproximadament ocupava el terreny d'aterratge utilitzat per Colomer en el Camp d'en Gorina a la Creu Alta, en sentit una mica inclinada, cap a la banda esquerra de la imatge tocant la zona senyalada en groc hi consta una línia d'alta tensió, junt amb uns punts que signifiquen els pals que sostenien la filada elèctrica, un d'aquests pals apareix al rera del Biplà TH-3 a la foto de la pàgina anterior.
     En el plànol, per sobre de l'àrea en color groc, s'hi senyala la via del Ferrocarril del Nord, i per la part de baix de l'àrea groga, s'hi veu la Carretera de Prats de Lluçanès, que, des la plaça de La Creu Alta, que té forma triangular, situada a la banda dreta del plànol, es dirigeix vers l'esquerre en direcció la via del tren tot passant pel Camp d'en Gorina, fins que travessa el pas a nivell del ferrocarril. Aquesta via es dirigeix a Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall passant per Sant Feliu del Racó.
     A l'àrea groga, amb un punt blau si senyala el lloc on el biplà TH-3 va ser situat posterior a l'aterratge, lloc en el qual s'hi va fer l'única foto que de l'esdeveniment es coneix.
     A la banda esquerra de l'àrea groga s'hi troba, en sentit vertical, el carrer de Josep Aparici que fa angle obert, i va des la Carretera de Prats de Lluçanès fins la via del tren. L'àrea groga travessa pel damunt dels carrers de Ribot i Serra, paral·lel a la via, i més avall, paral·lel a l'anterior s'hi troba el Carrer de Canonge Joncar, el carrer que en sentit vertical es troba dins l'àrea groga, que va des la Carretera de Prats de Lluçanès fins la via del tren, és el de Pau Rigalt.
     A la foto de la dreta, s'hi ha senyalat en blau l'àrea en què es trobava el Camp d'en Gorina. En primer pla es veu la Torre de L'Aigua, que junt amb la seva de Sabadell sons els seus emblemes. A l'esquerra de la imatge, s'hi veu l'edifici que durant molts anys ha estat la seu de l'Acadèmia de la Guardia Civil, avui traspassada a l'Ajuntament des el Ministeri de l'Interior espanyol.