Porciˇ del plÓnol de la Creu Alta de Sabadell del 1916, on s'assenyala amb Órea de color groc el Camp d'en Gorina, en el qual hi va aterrar en Manuel Colomer amb el seu biplÓ TH-3 la tarda del 12 d'octubre del 1919.

Fotografia que en primer pla mostra a la dreta la famosa Torre de les AigŘes, o, La Torra de l'Aigua, i a l'esquerra l'edifici que fou l'antiga AcadŔmia de la GuÓrdia Civil, al fons de la foto i a la part alta, s'hi ha assenyalat amb color blau la zona on hi havia el Camp del Gorina.

Original: Arxiu Hist˛ric de Sabadell.


Autor: Ferran Abad Ribera, de l'arxiu Rafel Abad.
Imatge tambÚ trobada en els arxius AHS i UES.
Fotografia presa des del biplÓ Aviatick pilotat per en Josep Canudas el 1925

     Sobre el plÓnol de Sabadell del 1916, amb color groc s'hi ha assenyalat l'Órea que aproximadament ocupava el terreny d'aterratge utilitzat per Colomer en el Camp d'en Gorina a la Creu Alta, en sentit una mica inclinada, cap a la banda esquerra de la imatge tocant la zona senyalada en groc hi consta una lÝnia d'alta tensiˇ, junt amb uns punts que signifiquen els pals que sostenien la filada elŔctrica, un d'aquests pals apareix al rera del BiplÓ TH-3 a la foto de la pÓgina anterior.
     En el plÓnol, per sobre de l'Órea en color groc, s'hi senyala la via del Ferrocarril del Nord, i per la part de baix de l'Órea groga, s'hi veu la Carretera de Prats de LlušanŔs, que, des la plaša de La Creu Alta, que tÚ forma triangular, situada a la banda dreta del plÓnol, es dirigeix vers l'esquerre en direcciˇ la via del tren tot passant pel Camp d'en Gorina, fins que travessa el pas a nivell del ferrocarril. Aquesta via es dirigeix a Castellar del VallŔs i Sant Llorenš Savall passant per Sant Feliu del Racˇ.
     A l'Órea groga, amb un punt blau si senyala el lloc on el biplÓ TH-3 va ser situat posterior a l'aterratge, lloc en el qual s'hi va fer l'˙nica foto que de l'esdeveniment es coneix.
     A la banda esquerra de l'Órea groga s'hi troba, en sentit vertical, el carrer de Josep Aparici que fa angle obert, i va des la Carretera de Prats de LlušanŔs fins la via del tren. L'Órea groga travessa pel damunt dels carrers de Ribot i Serra, paralĚlel a la via, i mÚs avall, paralĚlel a l'anterior s'hi troba el Carrer de Canonge Joncar, el carrer que en sentit vertical es troba dins l'Órea groga, que va des la Carretera de Prats de LlušanŔs fins la via del tren, Ús el de Pau Rigalt.
     A la foto de la dreta, s'hi ha senyalat en blau l'Órea en quŔ es trobava el Camp d'en Gorina. En primer pla es veu la Torre de L'Aigua, que junt amb la seva de Sabadell sons els seus emblemes. A l'esquerra de la imatge, s'hi veu l'edifici que durant molts anys ha estat la seu de l'AcadŔmia de la Guardia Civil, avui traspassada a l'Ajuntament des el Ministeri de l'Interior espanyol.