En Manuel Colomer Assegut al segon seient de pilotatge al darrera de la barqueta-cabina  del TH 3 "Le Rhime".  
 
Fotògraf desconegut. Lloc: La Volateria al Prat. Arxiu Josep Llàcer
 

    Manuel Colomer Llopis (1895-1922)
      Nat a Barcelona, va ser
un pioner de l'aviació comercial espanyola. 
      El
setembre del 1918, amb 23 anys d'edat, gràcies a una subvenció de l'Aeri Club de Catalunya, va iniciar el curs de pilot a l'aeròdrom de
La Volateria, obtenint així el títol de pilot a finals del mes de setembre del 1919, just dues setmanes abans del seu aterratge d'emergència al Camp d'en Gorina a la Creu Alta de Sabadell. Un pilot novell, però, que tenia molt bona fusta.
      Convocat pel Real Aeri Club de Catalunya, el 1919 obté la Medalla d'Or en el concurs d'aterratge en camp limitat. L'octubre 1920 es classifica en segon lloc, pel rera de Joaquim Cayón i per davant del tercer guardonat que fou en Josep Canudas. Va ser una carrera que el Reial Aeri Club de Catalunya organitzà amb el següent itinerari: La Volateria, Terrassa, Vilafranca del Penedès, Vilanova i La Geltrú, Sitges, i tornada a La Volateria.
      El mes de febrer del 1921, Colomer es trasllada a Palma de Mallorca pilotant un biplà Aviatik B-1 de tres places amb motor Fiat de 100 cv, que havia estat adquirit a un Italià, de nom Giulio Poli, per un grup de pilots Barcelonins nomenat com “Grup Monteis”, de fet es tractava d'una empresa que oferia vols turístics, en el que hi participava també en Josep Canudas. Amb aquest avió, en Manuel Colomer a Mallorca, en base a un indret prou conegut nomenat Son Bonet, va organitzar varies exhibicions aèries i bateigs de l'aire, sobrevolant Palma al preu de 4 pessetes. Amb aquesta iniciativa aèria, Colomer, sense ser-ne prou conscient va ser qui va estrenar el lloc a on més tard s'instal·laria el que durant unes dècades va ser l’aeroport mallorquí. Abans que a Son Bonet, en Colomer va volar en terrenys de Son Sant Joan, avui l'aeroport Balear, traslladant-se posteriorment al primer.
       Amb anterioritat a l'arribada d'en Manuel Colomer a Mallorca, dos precursors de l'aeronàutica varen precedir-lo, el primer fou en Lucien Mamet que va ser el primer aviador en volar a l'illa el dia 28 de juny de 1910, a l'Hipòdrom de Son Macià, a prop d'Es Pont d'Inca, amb el Bleriot XI que feia pocs dies havia realitzat a Barcelona el primer vol de l'estat espanyol.
L'avió fou transportat amb vaixell fins l'Illa Gran. Posteriorment, sis anys després, en un vol històric, també s'hi va arribar el famós
Salvador Hedilla (1882-1917), que amb el seu Monocoque, el dia 2 de juliol del 1916 va volar des La Volateria, al Prat, fins Palma de Mallorca, amb el que va ser el primer vol Barcelona-Palma que es va efectuar a la història aeronàutica, prenent terra al Prat de Son Sunyer just al costat on avui s'hi troba l'Aeroport de Son Sant Joan. 
      El 8 d'abril del 1922, Manuel Colomer, junt amb el pilot, i a la vegada, mecànic, l'italià Cesare Tizzi, a tres quarts d'una del migdia va prendre el vol des Barcelona amb un hidro, el Macchi "Ibiza" (que es trobava precintat al port des el 20 de març anterior). L'"Ibiza", tripulat per Colomer i Tizzi, mai va arribar al seu destí de Palma de Mallorca. Acabat d'emprendre el vol, l'hidroavió havia desaparegut al mar. Una munió d’embarcacions sortiren a la recerca dels tripulants i del seu avió, però no varen localitzar cap rastre d’ells. L’endemà, la Comandància de Marina de Barcelona anunciava que un vaixell, el falutx "Margarida Taberner", que acabava d’arribar al port de Barcelona procedent de Vinaròs, havia recollit, malferit, en Cesare Tizzi entre les restes de l’hidroavió, però, en Manuel Colomer es donava per desaparegut. 
      Les posteriors investigacions, fonamentalment basades en el relat que Tizzi feu de l’incident, feren creure que una parada del motor en podia haver estat la causa. Per les dades facilitades per Tizzi, l’avió hauria baixat precipitadament des uns mil metres d’alçada. La topada contra el mar, probablement feu que Colomer quedés inconscient fora de les restes de l'aparell dins l'aigua, ofegant-se. Les despulles d'en Manuel Colomer mai foren recuperades. En el seu honor, l'Aero Marítima Mallorquina
, que és l’empresa que en Colomer va fundar amb capital illenc a Palma, va batejar amb el seu nom un hidroavió Savoia S-16 adquirit el maig d'aquell mateix any.
Un extens i ben substanciat currículum de Manuel Colomer i Llopis es podia trobar a la xarxa d'Internet, però, actualment no hi apareix. Per la qual cosa, l'ofereix en format PDF.
PDF: http://www.aire.org/histaer/hombres/colomer.htm 

Article del diari EL MUNDO que comenta els vols d'en Manuel Colomer a Mallorca:
http://www.elmundo.es/elmundo/2009/11/30/baleares/1259566754.html