Imatges complementaries amb l'article de Maria Antonia Simó i Mari Pepa Colomer.

Mari Pepa Colomer va ser guardonada amb el  primer PERFIL D'OR que atorgà la
FUNDACIÓ PARC AERONÀUTIC de CATALUNYA.


Autor: Pere Ribalta.

 Segons ens manifesta en Fèlix Colomer, cosí germà de l'aviadora, aquest és l'edifici del carrer Príncep d’Astúries on, de nena, vivia la Mari Pepa Colomer. Que des d’un dels balcons del rera de l'edifici, la Mari Pepa va saltar amb un paraigua.


Autor: Pere Ribalta.

L’edifici de l'esquerre correspon als números 190 i 192 del Carrer Compte d’Urgell de Barcelona. En el seu origen tenia un bloc afegit que corresponia al número 188, on en el segon pis hi residia la Mari Pepa Colomer. Lloc que actualment és ocupat per l’edifici de vitralls de color verd que es veu a la dreta de la imatge.
 


Arxiu: Carreras-Colomer –Anglaterra.

Josep Canudas i Josep Maria Carreras a la platja de Calafell amb el biplà De Havilland Moth Gipsy, junt amb un grup d’estiuejants i gent del mateix poble de Calafell.

Arxiu: Carreras-Colomer –Anglaterra.
Autor desconegut.


    La Mari Pepa Colomer als comandaments del biplà Avian Cirrus, d’en peus a terra, en Josep Maria Carreras i Josep Canudas fent comentaris pertinents a les pròpies circumstàncies.

Arxiu: Carreras-Colomer –Anglaterra.

Mari Pepa Colomer posa en front de la càmera, amb els seus companys de promoció del curs de pilot, senyors: Salvador Ferrer, Antoni Galindo i Joan Escoda.

Arxiu: Maria Antonia Simó. Autor desconegut.

  Un hidroplà Dornier Do.R4 Súper Wal quadrimotor en el port de Barcelona. Model d’avió que va pilotar en Josep Maria Carreras. L’avió pertanyia a la Società Anonima di Navigazione Aerea - SANA (1925-1934) de Gènova, que posteriorment esdevingué propietat del govern Italià prenent els noms de: Società Aerea Mediterranea - SAM i més tard “Ala Littoria”.
 

Arxiu: Carreras-Colomer –Anglaterra.

Títol de pilot de la Mari Pepa Colomer.

Arxiu: Dolors Vives i Rodón. Autor desconegut.

La segona pilot catalana, Dolors Vives i Rodón posant davant un biplà a l’aeròdrom de La Volateria.

Arxiu: Dolors Vives i Rodón. Autor: Dr. Manresa.

Segons manifesta Dolors Vives, la imatge va ser obtinguda en un indret del Montseny, en la qual podem veure junts, i de dreta a esquerre, a Dolors Vives amb en Josep Canudas i la seva esposa Josepa Monés i Amat. Donades les seves circumstàncies polítiques respecte el règim franquista, el matrimoni Canudas va preferir una estada a la seva Catalunya en un lloc poc concorregut, passant desapercebut, a fi de no comprometre a ningú.
 

Arxiu: Josep Llàcer Sallarès.

En Guillem Xuclà i Nin a la cabina del DH-84 Dragon.


Arxiu: Rafel Ferrari i Figueras.
Autor desconegut.


Davant de l’avioneta Potez 36/14, en Jaume Picañol al centre del grup, i a la seva esquerra el sabadellenc d’adopció, senyor Aliberto Ferrari, pilot militar italià de la primera gran guerra, que tenia un taller mecànic de cotxes i motos. Una especialitat seva, va ser la Moto Vespa. De l’elegant personatge que queda a l’esquerra de la foto, se’n desconeix la seva identitat.
 


Arxiu: Carreras-Colomer –Anglaterra.

Homenatge a la Mari Pepa Colomer i a la Dolors Vives que, organitzat per la rellevant pilot Mercè Martí, i patrocinat per la Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, representada per en Josep Maldonado, es va celebrar el dia 17 de Març del 2003 a la Sala Pierre Coubertin del Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Melcior Colet a Barcelona. Al rera, en el fons de la foto hi apareix la Montse Carreras Colomer de Gaché, la filla de la Mari Pepa.

Autor: Pere Ribalta.

Maria Carreras i Dexeus junt amb la seva neboda Montse Carreras i Colomer, al domicili de la primera a Salou, el dia 12 de Maig del 2005.

Autor: Pere Ribalta. 15 d’Abril del 2005

El sabadellenc en Fèlix Colomer i Gorina, cosí germà de la Mari Pepa Colomer i Luque.  
23 de maig del 1920 - 24 de desembre del 2008

Autor: Pere Ribalta. 13 d’Octubre del 2004.

En Joan Romeu i Moratonas, reconegut sabadellenc com historiador de l’aviació de la Guerra Civil a Catalunya, mostrant-nos la seva col·lecció de maquetes d’avions que reprodueixen models de la guerra civil.
 

Plaques de reconeixement a la Maria Antonia Simó amb el seu marit en Agustí Jolís


Autor foto: Pere Ribalta.

Autor foto: Pere Ribalta.

Autor foto: Pere Ribalta.

Alguns dels models d'avions volats per Josep Maria Carreras i Dexeus comentats a l'article.


Grumman Goose

Short Sunderland MR5

 Consolidated B-24 Liberator

Northrop Gamma 1C de la LAPE 
Foto cedida per l'historiador en David Gesalí

Catalina_Lockeed-PBY