IDENTITAT DE SABADELL AVIACIÓ

En quest Web, dedicat als orígens de l’aviació de Sabadell, progressivament aniran acumulant-s'hi dades de la història de l’aeronàutica de la nostra ciutat, tot fent palès l’esperit que, per l’aviació, un nombrós grup de ciutadans de la vila varen engendrar des del desembre del 1903 quan la premsa de Barcelona feia arribar la noticia que, dos germans americans, nomenats Wright, per primera vegada havien aconseguit fer volar un objecte amb ales més pesat que l’aire contradient les lleis de la física.

Els sabadellencs de fa quasi un segle, agafaren encara més atractiu per l’aeronàutica, quan a partir del diumenge 11 de febrer de l’any 1910, i en jornades consecutives, a l’Hipòdrom de Can Tunis a Barcelona va volar un monoplà Bleriot XI pilotat pel francès Lucien Mamet, culminant així el primer vol de la història de l’estat espanyol.
     Un model d’avió igual havia travessat el Canal de la Manxa el dia 25 de juliol de l’any anterior, el 1909, quan el propi Louis Bleriot va fer l'agosarat primer salt aeri entre França i Anglaterra.

El transcendent vol d’en Mamet a Barcelona va propiciar que, entre els mesos de març i abril d’aquell mateix any, l’Asociación de Locomoción Aérea de la ciutat comtal, institució creada per difondre l'aeronàutica al nostre país, fou qui va contractar la visita d’en Mamet a Barcelona, i qui organitzés una magna exposició d’aeronàutica a l’ampli Saló Reig situat al Passeig de Gràcia número 27, aconseguint un gran èxit de públic. Mostra que fou visitada per una multitud de sabadellencs. Aquests, entusiasmats pel vol del Bleriot XI a Can Tunis, i estimulats per tot el que varen veure a l’exposició, durant els primers dies del mes d’agost següent varen repetir amb èxit a Sabadell una rèplica de l’exposició de Barcelona, en la qual molts dels principals expositors barcelonins hi varen participar junt amb enginyoses maquetes d’aeroplans concebudes pels participants sabadellencs.

En anys següents, en els quals la guerra europea va aportar una infinitud de noticies d'aviació, llàstima que eren de guerra, l’aviació va anar arrelant a la nostra ciutat, fins que s'hi va establir definitivament. Aquesta història és la que el Web anirà mostrant en el temps.

 Aquest web, des del sí de la pròpia Ciutat de Sabadell on va néixer la seva aviació, vol servir també com a vehicle cultural aeronàutic basant-se precisament en la pròpia historia de la seva aeronàutica, i no tan sols pels seus ciutadans, sinó que també per a tots els que, residint a l’àrea del Vallès, puguin interessar-se pels orígens de la veïna aviació de la nostra ciutat.

Ens consta que molts sabadellencs, i també veïns de municipis de l’entorn del de Sabadell, tenen interès per l’aeronàutica, però, determinades circumstàncies prou conegudes en l'àmbit ciutadà, que en contra de la presencia del nostre Aeroport alguns grups fan palès, els provoca dificultat per expressar els seus sentiments en públic per l'atractiu que senten per l'aviació, circumstància que de vegades impedeix que es puguin desenvolupar iniciatives vers aquesta lloable afició.

Aquest Web, vol fer palès el seu recolzament a l’esforç que actualment, tant l’Aeri Club Barcelona Sabadell com també la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya, òbviament sensibles a la difusió de la cultura aeronàutica, es troben duent a terme.

     A més de les dades històriques, aquest Web també aporta, i successivament afegirà, informació de fets aeronàutics actuals que puguin ser d'interès general, a fi que ajudin a la difusió cultural de l’activitat aèria esportiva i privada d’arreu, dades que es trobaran dins d'un criteri cultural aeronàutic. No es tractarà, doncs, d’un noticiari a mode de medi de comunicació o de revista expressament dedicada al tema aeronàutic com a tal. Aquest últim aspecte al qual ens referim, s'hi podrà tenir accés des link a altres web.

Pere Ribalta i Puig

Pilot, i estudiós de la història de l’aviació de Sabadell.