Anècdotes del procés d'ingrés a Spantax,
i dels vols amb el DC-4 com Fly Student.

  La meva experiència en Spantax va durar poc temps, fins l’esgotament de les 50 hores de vol com Fly Studen que m’atorgaren, un temps escàs a fi que l’experiència pogués donar prou de sí. Fou un modest periple, tot i que hi anava per esdevenir pilot de la companyia. Una sèrie d’imponderables van deixar sense afecte el que havia de ser una profitosa singladura aeronàutica iniciant-me com alumne o Fly Student, per posteriorment passar a ocupar el lloc de segon de bord i més endavant assolir la categoria de Comandant. 

       Una vegada establert el contacta formal amb la companyia, vaig ser cridat a les oficines de Madrid a on se’m va reconèixer i acceptar com a membre d’Spantax amb la categoria de Fly Student. Per això, al cap de pocs dies vaig rebre la carta de confirmació.
       Des l’oficina d’Spantax establerta a l’Aeroport del Prat, se'm va facilitar la tela a fi que un sastre em fes l’uniforme, en el qual s’hi varen cosir totes les insígnies que m’acreditaven com a membre de cabina de pilots d’Spantax.

       Vaig ésser destinat als vols que feia el DC-4 EC-BMI de transport de mercaderies, en els trajectes entre Barcelona-Milà (Linate com a destí habitual, o bé, segons meteorologia i circumstancies, Malpensa) amb retorn a Barcelona per continuar fins a Barajas, i d'allà volar a Las Palmas de Gran Canaria (Aeroport de Gando), des d’on aniria amb un DC-3 que feia el trajecte fins a Al Aaiún, em sembla recordar que també fins Villa Cisneros, i Al Aaiún de nou, per retornar a Gando, i volar amb el DC-4 de nou a Barcelona via Barajas. No cal dir que es tractava d'anotar al llibre de vols unes matrius de nota.

Volar a Canàries amb el DC-4 i la previsió del vol amb el DC-3, una de les velles glòries de l’aviació que donaria prestança al meu currículum no va poder-se complir, eclipsant-se així un gran somni. Virada del destí que no fou causa directa d’Spantax, sinó d’una tercera persona, company del Vol a Vela a Igualada, alegret de naturalesa, el qual desgraciadament vaig fer-li el favor d’introduir-lo jo mateix a la companyia quan em trobava just a punt d’iniciar la meva activitat com Fly Sustenta. L’alegret amic, inmiscint-se en el meu envejable itinerari fins Àfrica, amb hàbils subtileses va arribar a convèncer als responsables de l'oficina d’operacions de com jo no necessitava aquell trajecte, i què ell sí que ho precisava. Ingratitud per la qual, algú de la mateixa oficina, ofès per la impostura que en va ser testimoni, en bon criteri, me'n va informar immediatament amb tot detall. 

Donat que jo estava casat i emmainadat, per poder abastar l’extens trajecte projectat al principi, Spantax havia tingut la deferència d’acceptar que els vols de Fly Student fins arribar a ser segon de bord amb retribució econòmica, els dugués a terme els fins de setmana, de divendres a dilluns, però, en produir-se el sobtat gir del meu destí la cosa va quedar en molt menys, doncs sortia els divendres i el dissabte nit o diumenge el matí ja era a casa. 

El Comandant sempre va ser el mateix en tots els vols, un bon pilot i persona sencera, em protegia i estava molt interessant en què tirés endavant el meu projecte com pilot de la companyia, i igualment decebut del dolós canvi en el meu periple fins Àfrica. També ens acompanyava un mecànic que per raó d’episodis tècnics que resolgué en algun vol sabia bé el que es portava entre mans. Dels segons pilots, rotativament en vaig conèixer tres. No portàvem  Navegant.

Sembla que la meva forma de pilotar va resultar escaient i se’m permetia volar sol en cabina situat en el lloc del Comandant, mentre el comandant, el segon i el mecànic, atents de com el seu Fly Student gestionava el curs del vol, asseguts a l’exterior però al costat mateix de l’accés a la cabina de comandament, a estones m’ensinistraven comentant detalls del vol. Aquesta possibilitat, no hagués estat possible si s’hagués tractat d’un vol amb passatgers. A fi que pogués esdevenir “comandant” per un temps,  la direcció d’Spantax va determinar que volés en un “aircargo”. 

       De tota l’experiència viscuda en els diferents trajectes m’han quedat inesborrables records.

       El vol de nit és com màgic, especialment experimentava una soledat quasi mística mentre pilotava en aquell cel fosc, tot travessant l’espai buit sobrevolant les aigües del Golf de Lleó, a on en les ocasions que els núvols ho permetien tenia la companyia dels estels que brillaven contrastats pel fons penetrant i negre de l’espai. A baix, a les aigües en la foscor es veien llumenetes de vaixells navegant solitaris. Experiència a on l’esperit m’adquiria una força interna, transcendental, que em feia sentir més enllà del que merament significava el pilotatge instrumental. Mentre tant, Venus ens atrapava a cada instant.

       De tarda, vers Itàlia havent sortit del Prat, el vol costaner per la serralada dels Alps de vegades oferia una autèntica visió metafísica. L’espectacularitat que exhortava la rocallosa figura d’aquells massissos, embolcallats amb una diversitat de composicions nuvoloses irrepetibles, em transportava lluny, vers un altre cel, donat el fenomen que es produïa degut als afectes lumínics dels contrasts del reflex del Sol amb els núvols que des de l’horitzó Oest projectava els seus raigs que, prop de la seva posta, els travessava produint heterogènies visions com si es tractés d’una colla d’arcs de Sant Martí junts. Aquest fenomen prenia més relleu si s’hi havien format superposicions d’altocúmulus lenticularis. Una experiència incomparable volant entre vuit mil i deu mil peus d’alçaria, angle idoni per experimentar aquesta classe de visions.  

       El DC-4 EC-BMI, era un avió que es trobava ben mantingut, però havia esdevingut un ancià que mostrava fatiga donada la seva avançada ancianitat*. El pilotatge tenia les seves particularitats, sobre tot si la carga/centrat no s’havia realitzat correctament a l’hora de l’allotjament de les mercaderies dins l’avió. Si en un moment determinat posava el morro avall s’havia d'empènyer les banyes enrera a cop sec, única forma de recuperar-li l'horitzontalitat, trencant axis la inèrcia a picar. Recollint palanca suaument com normalment es coneix, no en feia cap cas i continuava inclinant-se picant irremeiablement.

De quan en quan el mecànic havia de fer algun retoc als comandaments dels processos dels motors per mantenir les coses al seu lloc. També podien fallar elements de radio, sia de navegació o de transmissió amb els controls de terra. Aquests detalls incrementaven la nostra curosa estima per l’aeronau...

En un dels vols de nit recordo un sopar de faves guisades amb carn que va necessitar alguns cops d’eina a fi de trencar el gel i poder-lo menjar. Molt queixós del fet, el Comandant va passar “comunicat” als responsables a quins corresponia a fi que la situació no es repetís. Tot plegat responia al fet que en les hores nocturnes volàvem en temperatures de sota zero i la calefacció no arribava als armaris a on s’hi guardaven les capces del catering.

Tant mateix, solament dins la cockpit es podia apaivagar el fred a on solament hi havia tres seients un al costat de l’altre, el del mig era el del mecànic, un tamboret plegable. Jo, el quart membre, en els trajectes de meteorologia tranquil·la, podia no anar lligat, voi dret des l’exterior de la cabina i inclinant el cos que quedés dins de la mateixa entre el comandant i el mecànic evitava quedar-me congelat. Doncs no hi havia més lloc.

       En els seients de l'exterior de la cabina de comandament amb aquella baixa temperatura tampoc s’hi podia estar, tret que es fes necessària la subjecció amb el cinturó de seguretat per causes de la mèteo. Llavors havies de triar entre la congelació o la possibilitat d’arribar-te a l’hospital. En canvi si el vol era diürn i sense nuvolositat, amb l’escalfor del Sol, si en feia, que irradiava tot l’aparell, la cosa canviava i la temperatura dins de l’avió es podia suportar bé. 

 De vegades tornava de Barajas a Barcelona amb algun avió d’Iberia o bé Aviaco, ja que el DC-4 podia no haver de tornar a Barcelona fins un altre dia. Aquest trajecte era sempre sense cost de passatge. Volava en cabina i així anava experimentant situacions ben interessants.

Una vegada, en tornar de Barajas amb un Caravelle d’Iberia, quan volàvem sobre Saragossa vàrem passar per una fortíssima tempesta que es trobava composta de dos nuclis tempestuosos molt pròxims entre sí, pel mig dels quals el comandant va decidir fer passar l’avió. Els dos nuclis es divisaven clarament en la pantalla del radar, i en travessar-los tot l’avió va trontollar bategant amb força a tots costats semblant a una coctelera, a on una hostessa al marge de la seva pròpia voluntat, literalment va volar des la cabina del passatge fins la nostra de comandament que sotmesa en aquella violenta cinètica amb el seu bell físic amb una de les bategades va empènyer de cop la porta de la cabina de comandament que es trobava ajustada, sent llençada sobre el panell de comandaments en mig dels dos pilots. Que mentre l'hostessa “entrava” tots quatre (el comandant, el segon, el navegant i un servidor) vàrem estirar els nostres braços agafant-la frenar-li l’”aterratge”. Recuperada la posició de l'hostessa que no va quedar massa mal parada, tots plegats amb els palmells de les mans ens vàrem afanyar en prémer, reconnectant els fusibles de la pràctica totalitat dels panells, elements els quals varen saltar pels efectes de la sobrecàrrega elèctrica de la tempesta. El passatge es va sobresaltar i l'hostessa va brindar una sèrie de curoses frases dedicades al comandant. Arribarem, però a Barcelona sense novetat.

En una altra ocasió, havent aterrat amb un Caravelle a Barcelona i obeint ordres del control del tràfic de rodam, deguérem aturar-nos a la pista quan estàvem a punt d’accedir a la plataforma d’estacionament havent iniciat el gir a la dreta, doncs un gegant dels cels, un Boeing 747 que sortia s’introduí a la pista de rodam des l’accés al qual devíem d’entrar, el nostre Caravelle va quedar com a uns 35º desviat de l’eix de la pista en raó de la maniobra la qual ens trobàvem efectuant. El B-747 tot alineant-se a la pista donant-nos l’esquena va donar gas, i l’impetuós flux dels seus turbofan varen deixar alineat a l’eix de la pista, i sense cap esforç el nostre Caravelle. Van ser uns quants tremolors acompanyats de saltirons on la proa va anar-se mirant aquell gegant, que pel bé nostre s’anava distanciant. Coses de l’aerodinàmica. El peix gran...   

Incidència a Linate
       El desembre del 1968, en una de les arribades a Linate, a unes desenes de metres més enllà de la capçalera de la pista 36 per a on arribàvem, vàrem veure un Bac-1-11 (Bac One Eleven) construït per la British Aircraft Corporation. Era un birreactor que duia instal·lats els motors turbofans a la cua com el DC-9 i el Caraveille, i que havia anat llarg. El fet es justificava donat que la boira a Linate era densa i tenia la particularitat que entre la pista i la seva base, hi podien quedar com una cinquantena de metres i els pilots confiaven en què una vegada la traspassaven veien la pista sense cap problema per entrar. 
L’operació requeria dels pilots una determinada habilitat consistent en què devien d’encertar molt bé el moment d’aparèixer dessota de la boira, a una distància suficient i angle idoni que els permetés posar l’avió a terra just iniciada la pista. En el cas el qual em refereixo, ens van dir que el pilot coneixia molt bé aquesta classe de maniobra, però aquell dia no va tenir prou encert i just acabat de traspassar la boira s’avia menjat la meitat de la pista, que portant oberts totalment els flaps i els becs de les ales, frenant, amb el tren d’aterratge fora no va poder emprendre el vol i va decidir aterrar passés el que passés. Sortosament, el gruix de neu en aquell dia era de cap a un metre, cosa que una vegada superada la capçalera de la pista el BAC-1-11 va trobar el gruix de neu que li permeté, rodant sobre el tren d’aterratge, frenar-lo, mentre podia haver lliscat sobre la neu amb la panxa, així va recórrer ben bé un parell de centenars de metres fins quedar-se aturat.
       Un parell de passatgers se'ls va avariar la “testa” donat que no s’havien lligat el cinturó de seguretat, la resta no va prendre mal. Òbviament el risc d’incendi va quedar nul a causa del gruix de neu i que la panxa de l’avió no va fregar el terra.


Epíleg

Vaig volar fins que se’m van acabar les 50 hores previstes com a Fly Student. Havia d’esperar el procés d’entrada a la companyia, però va sorgir una situació inesperada. Spantax havia decidit treure's de sobre els DC-4, donat que s’estava parlant d’una futura arribada de més quadrimotors a reacció Convair 990-30A "Coronado", que sembla, però, que es va produir vers 1975 procedents de la companyia Swissair. Tot i que mentre tant arribaren altres models d’avions que engrossiren la flota que ja de per sí mateixa era molt nombrosa.

Per evitar contratemps o mals entesos dels quals n’havia estat advertit, en cap dels vols vaig portar la càmera fotogràfica, cosa que ara lamento, valia molt la pena de córrer riscos, doncs ara no posseeixo cap record gràfic d’aquest enyorant i singular periple

       Els avions de pistó eren els únics als quals podia aspirar donat que per ser pilot no es demanava una llicenciatura, i en no tenir-la, i que la flota avançava vers els reactors, que per esdevenir comandant els aspirants devien trobar-se llicenciats amb alguna especialitat d'enginyeria; industrial, electrònica, etc. Per aquesta circumstància no vaig poder ascendir a segon pilot, i el meu projecte com a pilot d’aerolínia allà va quedar escapçat. 

       Vençuda l’opció d’Spantax, amb la llicència de pilot comercial vaig volar en petites companyies fent treballs aeris.